NYHET: Rundstykker med norsk bygg og havre

NYHET: Rundstykker med norsk bygg og havre

Norske forbrukere vil ha kortreiste produkter med råvarer fra Norge. Nå utvides Grovbakst-serien med rundstykker med bygg og havre fra norske kornåkre.

Rundstykker med nøkkelhull og fire kaker på Brødskala’n

Bygg- og havrestykker i Grovbakst-serien fra Hatting

Folk vil ha sunne alternativer og mange velger brødprodukter ut ifra grovhet. Bygg- og havrestykker har 83 prosent grovhet og dermed fire kaker på Brødskala’n. Samtidig er rundstykkene rike på fiber og protein og har lavt innhold av sukker og salt, og oppfyller dermed kravene til nøkkelhullsmerket.

Rundstykkene er bakt ved vårt eget bakeri i Lier sør for Oslo, med vår egenutviklede surdeig som gir en mild syrlighet og saftig konsistens. De er stekt i steinovn slik at den intense varmen fra steinen gir en sprø skorpe, mens innsiden er myk og saftig.

Urkornet bygg er bærekraftig

Bygg er et urkorn fra NorgeBygg er et urkorn som har vært dyrket i over 10.000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Selv om bygg er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge, blir likevel godt under én prosent av dette brukt til mat til mennesker. Tradisjonelt har bygg mest vært benyttet til dyrefôr og brygging av øl.

Vi synes et så sunt og ikke minst kortreist korn bør få en større plass i kostholdet vårt. Bygg er rik på antioksidanter og blant kostfibrene finner vi en god del betaglukan. Dette omtales ofte som tarmens feiekost på grunn av måten betaglukan «renser» opp i tarmen. Reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjon og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer er blant de påviste helseeffektene til bygg, ifølge Opplysningskontoret for Brød og Korn.

Derfor har våre bakere utviklet et rundstykke med norsk bygg og havre, tilpasset norske ganer.

Variert utvalg av grovbakst

Med Bygg- og havrestykkene på plass, har den grønne Grovbakst-serien fra Hatting nå et variert utvalg av grove rundstykker, både med og uten hele korn.

Hatting har sitt utspring i Danmark og er tuftet på dansk baketradisjon og ekspertise. Hovedproduksjonen skjer fortsatt der, men vi tilbyr nå fire kortreiste alternativer fra Lier. “Bakt med dansk lidenskap i Norge” pryder derfor posene til Bygg- og havrestykker som selges hos Norgesgruppen, Flerkornstykker hos COOP og Grove og Fine familierundstykker hos REMA 1000.

Ferske rundstykker i hverdagen

Rundstykker er ofte forbundet med kos i helg og ferier, men det er ingen grunn til at du ikke kan ha rundstykker i matpakka og til hverdagsfrokosten også. Frosne rundstykker bidrar faktisk til å halvere mengden brød du kaster i forhold til ferskt.

  • Ett kvarter er alt du trenger for å få rykende ferske rundstykker om morgenen. Ta ut av fryseren akkurat så mange rundstykker du trenger, legg på rist i kald ovn som settes på 190°C varmluft og stek i 10-11 minutter. La rundstykkene hvile i tre minutter før du skjærer i dem.
  • Har du stekt for mange rundstykker? Da kan du legge dem i en lufttett boks eller pose og oppbevare dem i romtemperatur til dagen etter. Steker du på nytt i tre minutter på 230 grader, har du ferske og gode rundstykker på et blunk! Har du litt vann på før steking blir skorpen sprø og god.
  • Husk at rundstykker i tett pose kan helt fint ligge to døgn i romtemperatur før du steker dem. Steketiden kan da reduseres med fem minutter.

Hatting Bygg- og havrestykker fås kjøpt hos Meny, i de fleste Kiwi-butikker, hos Spar og Bunnpris og er i frivillig sortiment hos Joker.