14 tips som kutter brødsvinn

14 tips som kutter brødsvinn

Fryste brød kan halvere halvere brødsvinnet og 9 av 10 nordmenn mener at fryste brødvarer og fryste matvarer bidrar til mindre matsvinn. Med fryste brød kan du planlegge bedre og du trenger kun å ta ut det du trenger fra dag til dag.

Uansett hvor god du er til å planlegge, vil du alltid oppleve at du får rester av rundstykker, pitabrød, pølsebrød eller hamburgerbrød. Her har vi samlet et knippe oppskrifter som hjelper deg med å bruke opp overskuddsbrødet.

Du trenger ikke bruke restebrødet med en gang. Du kan samle opp brødrester over tid og fryse ned. Del gjerne opp eller knus brødet som anvist i oppskriften får du fryser det.

1. Pølsebrødpanini

pølsebrødpaniniHar du pølsebrød til overs? Bruk dem til å lage denne oppskriften på deilige pølsebrødpanini.

2. Arme riddere

Visp sammen egg, sukker, melk og kardemomme og hell blandingen i et fat med kanter. Legg tørre brødskiver i røren og la dem bli gjennombløte. Ta opp brødskivene og stek dem i litt smør i en stekepanne på middels varme. Stek på begge sider til de er pent gulbrune. Server med en deilig bærkompott og litt krem eller is.

3. Brødrasp til gratinering

Fiskegrateng med brødsmuler av restematBrødrasp er en enkel måte å få brukt opp brød som har blitt tørt og det har mange bruksområder. Strø brødrasp på fiskegrateng for en fin og gyllen topping eller bland brødrasp med litt finrevet parmesan og gratiner en form med makaroni og ost.

4. Krutonger

Kutt brød eller rundstykker i terninger. Fordel terningene i en langpanne og bland med en god olivenolje smaksatt med hvitløk, rosmarin, salt og pepper. Stek i ovnen til krutongene har en fin farge.

5. Brødpudding

Brødrester i brødpuddinBrødpudding kan serveres som dessert toppet med is, eller som en deilig frokost toppet med frukt og yoghurt. Rester av fine rundstykker, pølsebrød eller hamburgerbrød passer best i brødpudding. Oppskrift på brødpudding med syltet plomme får du her.

6. Pangrattato – fattigmanns parmesan

Har du litt gammelt brød som er tørt og smakløst? Lag noe godt av det! Pangrattato, populært kalt fattigmanns parmesan er godt på for eksempel salater eller pastaretter. Det kan også være et godt vegansk alternativ til ost.

Du trenger olivenolje, et par kvister rosmarin eller timian, hele fedd hvitløk, tørt brød, en håndfull tørket steinsopp (valgfritt), salt og pepper.

Ha sopp og brødbiter i en blender og kjør til grove smuler, det skal ikke være helt finmalt. Tilsett litt salt og pepper.

Ha litt god olje i en panne og varm den. Ha i urter og hvitløk og la det smaksette oljen litt før du har i brød- og soppsmulene. Stek smulene til det blir sprøtt og gyllent. Ta ut hvitløken og urtekvastene før du har blandingen over i en fin serveringsskål er avkjøl og oppbevar i en tett boks.

7. Chips av pitabrød

Skjær pitabrød i trekanter eller strimler. Pensle brødbitene med olivenolje og strø på litt havsalt. Bytt gjerne ut olivenoljen med en pesto for litt ekstra smak og farge. Stek i ovnen på 250 grader i 5 minutter. Dette er utmerket snacks eller som tilbehør til dipp, suppe og salat.

8. Brødomelett

11. Tilslørte bondepiker

Her kan du bruke rester av rundstykker, pølsebrød eller hamburgerbrød.

Til 10 porsjoner trenger du ca 10 dl grovmalte brødsmuler, 7 ss smør, 7 ss sukker og 1 ts kanel. Smelt smør i en varm stekepanne. Bland sammen brødsmuler med sukker og kanel, og stek det gyllent og sprøtt, 3-5 minutter. Avkjøl.

Fordel eplemos lagvis med brødsmuler og pisket kremfløte i porsjonsglass.

12. Fiskepinner, nuggets og schnitzel

Knus rester av brød til litt grove smuler og bruk det som panering til fiskepinner, nuggets eller schnitzel. Du kan bruke brødsmuler alene, eller blandet med panko, knuste corn flakes eller polenta. Smuler av pølse- og hamburgerbrød egner seg spesielt godt til panering.

13. Rundstykketoast

RundstykketoastRester av rundstykker kan få nytt liv ved å fylles med ost eller annet godt og grilles i toastjern.

14. Restevafler

Lag fine brødsmuler og bruk det som erstatning for mel i en vaffeloppskrift. Det kan være en fordel å tørke/riste brødene litt i ovn først for deretter å knuse brødene til fint mel i en food processor. Du kan bruke både fine og grove brød til dette og brødene kan gjerne inneholde frø og kjerner. Valmuefrø kan med fordel kuttes bort fra brødet, da det gir en veldig kraftig smak og farge.

Med utgangspunkt i en grunnoppskrift på 5 dl melk, 1 ts bakepulver, 2 egg, 1 dl sukker, kardemomme og 50 g smør, trenger du ca 3-4 dl brødsmuler. Prøv deg frem og la det svelle litt før du tilsetter mer brødsmuler til du har ønsket konsistens.

Tips: Bruk opp det du har av meieriprodukter i vaflene. Alt fra rømme, kremost og yoghurt kan brukes i vafler. Det går også fint å bruke produkter som har gått over best før-dato. Så lenge de lukter og smaker fint og ikke har tegn til mugg, kan du fint bruke dem. Hvis du bruker mye tykke melkeprodukter kan det hende du må tilsette litt ekstra melk eller vann for å få rett konsistens.