10 digge toppinger til grillmaten

10 digge toppinger til grillmaten

Vi har utviklet nye spennende toppinger, sauser og garnityr for å lage en ekte gourmetpølse eller smakfull grillmat. Se oppskriftene nedenfor og gjør deg klar for nye smaker. Vel bekomme!

Syltet bok choy

4 bok choy, grovhakkede
2 dl eddik
200 g sukker
1 liten finskivet fersk chili
1 ts salt

Ha sukker, salt og eddik i en gryte og kok i ca 10 minutter. Hell laken over bok choy og chili og la det stå i ca 1 time.

Mangosalsa

2 mango kuttet i terninger på 5×5 mm
1 fedd hvitløk
2 ss honning
1 ts hakket fersk koriander
1 lime, saften
Salt og pepper

Bland alle ingrediensene og smak til med lime, salt og pepper.

Kokossennep

400 ml kokosmelk (en boks)
1 fedd hvitløk
1 ts sennepsfrø
3 ss Colman’s sennepspulver

Ha alle ingrediensene bortsett fra sennepspulver i en gryte og kok på svak varme til det redusert til halvparten. Rør inn sennepspulver og smak til med salt og pepper.

Stekt mais

200 g mais
2 ss olje
1 vårløk eller en neve gressløk
Salt og pepper

Stek mais og vårløk i olje til maisen er gyllen og sprø. Smak til med salt og pepper før servering.

Ovnsbakte tomater

16 cherrytomater
2 ss olje
1 ts timian eller oregano

Del tomatene i to og vend dem i olje og finhakkede urter. Fordel tomatene utover en stekeplate og stek i ovenen ved 105 grader i rundt en time. Spis dem varme eller oppbevar dem kjølig i en lufttett boks.

Gul, grov ketchup

1 finhakket løk
2 grovhakkede fedd hvitløk
20 g hakket rosmarin
6 grovhakkede gule tomater
1 dl eplesidereddik
2 ss honning
50 g finhakket kapers
Salt og pepper

Stek løken i litt olje til den er blank. Tilsett hvitløk og rosmarin og stek det videre til det har fått litt farge. Ha i hakkede tomater, eddik og honning og kok i 5 minutter. Kjør den jevn i en blender og smak til ketchupen med sukker, salt og pepper. Oppbevar kjølig i lufttett boks.

Potetaioli

2 eggeplommer
1 klype salt
1 ts dijonsennep
1½ dl mild olivenolje
1 fedd hvitløk
50 g kokte poteter, avkjølt
Sitronsaft

Pisk eggeplommer med salt og sennep til det blir lyst og kremet. Tilsett oljen litt om gangen i en veldig tynn stråle mens du pisker konstant (bruk en håndmikser). For mye olje på en gang vil gjøre at majonesen skiller seg. Fortsett å piske til du har brukt all oljen og har en god majones. Tilsett knust hvitløk. Mos potetene grovt med en gaffel og rør potetene i majonesen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Soppketchup

300 g portobellosopp eller annen smaksrik sopp
1 dl eplesidereddik
3 store tomater, grovhakket
2 fedd hvitløk, hakket
2 ss honning
1 løk, finhakket
25 g timian og rosmarin, finhakket
Salt og pepper

Hakk soppen grovt og stek dem på høy varme i litt olje til de har en god mørk gyllen farge. Tilsett hvitløk, løk, timian og rosmarin og stek videre til alt er godt stekt. Tilsett tomater, honning og eddik og la det koke på middels varme under omrøring i ca 10 min. Kjør blandingen litt med en stavmikser hvis du ønsker en jevn konsistens. Smak til med salt, sukker, eddik og pepper så du får en fin smaksbalanse. Kan serveres varm eller kald.

Sriracha-majones

5 ss majones
3 ts Siracha-saus
Salt og pepper

Bland sammen majones og Sriracha-saus og smak til med salt og pepper.

Kimchi

1 stk kinakål
1 stk rettich
1 stk gulrot
4 stk vårløk
2 stk kinesisk hvitløk
29 g salt
20 g ingefær
2 ss fiskesaus
1 liter vann
1 ss sukker
Sesamfrø
Chilipulver

Rens kinakål og del i grove biter. Rettich og gulrot kuttes. Bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel for å få jevne strimler. Bland sammen kinakål, gulrot og rettich.

Rør sammen salt og vann, hell laken over grønnskakene. Press det godt sammen og la det ligge i minst 2 timer, gjerne lengre om mulig.

Ta vare på 2 ss av laken og hell av resten. La grønnsakene renne godt av seg. Rør sammen finhakket ingefær, hvitløk, chilipulver, sukker, fiskesaus og 2 ss lake. Skjær opp vårløken og bland alle ingrediensene sammen.

Ha alt over i et stort sterilt syltetøyglass eller annen glassbeholder. Press godt sammen og sørg for at det er litt rom på toppen. Dekk toppen med et kålblad, en tallerken eller et plastlokk som dekker overflaten og sett på en vekt for å presse alt sammen. Bruk f.eks. en flaske fylt med vann.

Kimchi er klar til å spise med en gang, men kan med fordel stå i press på kjøkkenbenken et par tre dager. Press ned på veken litt innimellom slik at væsken som dannes dekker grønnsakene.

Godt tilbehør til pølser og grillmat
Frister det med grillede pølser toppet med kimchi og Siracha-majones i True Style Bistro pølsebrød?

Lyst på mer inspirasjon til grillmaten? Her finner du 7 mattrender du må prøve i sommer!