Julefrokost med rundstykker

Julefrokost med rundstykker

Førjulsstresset er over. Nå er det bare ro og glede. Julefrokost er høydepunktet for mange i juletiden. Selv om de fleste av oss kanskje jobber hardest med julemiddagen, er det mange som liker å gjøre litt ekstra stas på julefrokosten.

Tradisjonelt er frokost en viktig del av vår juletradisjon og man samler ofte mange rundt bordet, fyller det med mye god mat og bruker lang tid på måltidet. Noen velger også en brunsjvariant som strekker seg ut i tid, spesielt hvis man får gjester eller er samlet på en hytte.

Det er mange forskjellige retter og pålegg som står på bordet under en julefrokost og hver familie har sine tradisjoner. For mange er det tradisjon med rester etter julemiddagen. Både kjøtt og tilbehør fra dagen før kan gjerne få nytt liv på frokostbordet.

Når resten av huset er julepyntet, er det mange som også gjør seg litt ekstra flid med å dekke et hyggelig bord til julefrokosten med litt levende lys og smånisser. Pynting og dekking av frokostbordet kan også være en fin aktivitet å aktivere barna med mens du gjør klar all den deilige maten som skal på bordet.

Duften av nystekte rundstykker

Duften av nystekte rundstykker setter alltid en god stemning rundt frokostbordet. Visste du at alle Hattings fryste rundstykker kan ligge to døgn i romtemperatur i lukket pose? Perfekt når du skal på hytte uten fryser eller har dårlig plass i fryseren hjemme! Du steker rundstykkene som vanlig på 190 grader varmluft, men halverer steketiden som står på posen. På fem minutter får du med andre ord rykende ferske rundstykker.

Til rundstykkene kan du dekke bordet med deilig pålegg. Hvis du vil lage noe av pålegget selv, kan du for eksempel lage appelsinmarmelade, hurtiggravet laks, bacon og stekt sopp eller sette sammen et deilig ostefat med fikenmarmelade.

Hjemmelaget appelsinmarmelade og surdeigstykker

Restemat fra julemiddagen

Restemat av ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker, kalkun eller rødkål blir nydelig pålegg på frokostbordet. Plukk gjerne alt kjøttet av pinnekjøttet og server det i en skål med hjemmelaget rødbetsalat ved siden av. Eller kutt tynne skiver av ribben og lag en rundstykkesandwich med ribbe, grov sennep og rester av rødkål. Potetrestene fra i går blir selvfølgelig til en deilig potetsalat som passer godt til skinke eller kalkun.

Hjemmelaget rødbetsalat

ca 250 syltede rødbeter (fra glass)
1 eple
1 sjalottløk
3 ss majones eller Crème Fraîche
1 ss syltelake (fra glasset med rødbeter)
½ ts salt
½ ts sukker

Del rødbeter og eple i terninger og ha det i en bolle. Finhakk sjalottløk. Smak majones til med syltelake, salt og sukker og vend alt sammen.

Tips: ikke kast rundstykker som blir til overs! Hvis du stekte for mange rundstykker til frokost kan du pakke dem i en lufttett boks eller pose i inntil et døgn. Skyll dem deretter raskt under rennende vann og stek dem på nytt på 230 grader i 3 minutter. Vipps, så har du nydelige rundstykker – og du bidro til å redusere matsvinnet.