Gunnars grove rundstykker

Gunnars grove rundstykker

Gunnar er baker og elsker godt bakverk. Han har vært med på å utvikle Hattings nye serie Grovbakst. Han ville bidra til å utvikle en serie grove rundstykker med gode, naturlige råvarer. Gunnar deler nå sin oppskrift på hjemmelagde grove rundstykker.

– Se på dette som en grunnoppskrift du kan bruke for å finne frem til din favoritt. Du kan variere i det uendelige med ulike melsorter, frø og toppinger, tipser Gunnar.

Disse rundstykkene vil variere fra halvgrovt til ekstra grovt avhengig av hvilke kornsorter du bruker. Benytt gjerne Brødskala-kalkulatoren for å finne frem til ditt ideelle rundstykke. Før du setter i gang kan du også lese Gunnars 5 tips til perfekt grovbakst.

Til grove rundstykker trenger du:

300 g fint hvete- eller speltmel
100 g sammalt hvete-, eller speltmel, finmalt
50 g sammalt rug-, bygg- eller havremel
50 g hvete-, rug- eller havrekli
25 g tørrgjær (1/2 pakke)
1 ts salt
1 ts sukker, honning eller sirup
4 dl romtemperert vann

Slik gjør du:
Bland alt unntatt vann i en bakebolle. Lag en fordypning i melet og hell i vannet. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok og sett maskinen på laveste hastighet til deigen er samlet. Deretter elter du deigen i minst 10 minutter på lav hastighet (eller 20 minutter for hånd). Husk at deigen skal være litt klissete når du elter. Ha eventuelt i litt mer vann hvis den er for tørr eller hard. Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en bit av deigen og dra den ut som en tyggegummi. Hvis du kan dra den ut til den blir gjennomsiktig uten å ryke, er den ferdig. Da er glutenet aktivert og du har en smidig deig. Nå kan du la deigen heve i 30-60 minutter før du former rundstykkene. Dekk bollen med plast for å unngå uttørking.

Form rundstykker med hendene eller to skjeer og fordel dem utover et stekebrett med bakepapir. Pensle rundstykkene med vann og dypp dem i ønsket frødekor. Dekk brettet for å unngå uttørking, og la rundstykkene heve i 30-45 minutter på et lunt sted (maks 37 grader!) til de ser luftige og fine ut og har doblet størrelsen.

Forvarm ovnen til maks over- og undervarme (250 grader). Sett rundstykkene på nederste rille i ovnen. Hiv et par isbiter i bunnen av ovnen og lukk døren (eller bruk ovnens dampfunksjon). Senk temperaturen til 200 grader og stek rundstykkene i 15-20 minutter til de har fått fin farge – de skal ikke være bleke. La dem avkjøle litt på rist før du nyter!

grove rundstykker oppskrift