Gunnars eltefrie grove rundstykker

Gunnars eltefrie grove rundstykker

Vår egen baker Gunnar har vært med på å utvikle Hattings serie Grovbakst. Der har han kun brukt gode, naturlige råvarer. Akkurat som du gjør hjemme på ditt eget kjøkken. Gunnar liker spesielt godt å langtidsheve rundstykkene og deler nå sin oppskrift på eltefrie rundstykker.

– Dette er en hendig oppskrift du kan prøve deg frem med for å finne ditt favorittrundstykke. Variasjonsmulighetene er uendelige! Prøv deg frem med ulike melsorter og smak til med deilige frø og krydder, tipser Gunnar.

Disse rundstykkene vil variere fra halvgrovt til ekstra grovt avhengig av hvilke kornsorter du bruker. Benytt gjerne Brødskala-kalkulatoren for å finne frem til ditt ideelle rundstykke. Før du setter i gang kan du også lese Gunnars 5 tips til perfekt grovbakst.

Til eltefrie grove rundstykker trenger du

300 g fint hvete- eller speltmel
100 g sammalt hvete-, eller speltmel, finmalt
50 g sammalt rug-, bygg- eller havremel
50 g hvete-, rug- eller havrekli
½ ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker, honning eller sirup
4 dl kaldt vann

Slik gjør du:
Bland alt unntatt vann i en bakebolle. Lag en fordypning i melet og hell i vannet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og sett maskinen på laveste hastighet til deigen er samlet. Ha i litt mer vann hvis deigen virker kompakt eller tørr, den skal være litt klissete. Mengden vann vil variere litt med ulike meltyper. Dekk bollen med plast. La deigen heve i 8-12 timer over natten eller mens du er på jobb. Dekk bollen med plast for å unngå uttørking.

Form rundstykker med hendene eller to skjeer og fordel dem utover et stekebrett med bakepapir. Pensle rundstykkene med vann og dypp dem i ønsket mel, gryn eller frø. Dekk brettet for å unngå uttørking, og la rundstykkene heve i omtrent en time på et lunt sted (maks 37 grader) til de ser luftige og fine ut og har doblet størrelsen.

Forvarm ovnen til maks over- og undervarme (250 grader). Sett rundstykkene på nederste rille i ovnen. Hiv et par isbiter i bunnen av ovnen og lukk døren (eller bruk ovnens dampfunksjon). Senk temperaturen til 200 grader og stek rundstykkene i 15-20 minutter til de har fått fin farge – de skal ikke være bleke. La dem avkjøle litt på rist før du nyter!

eltefrie grove rundstykker oppskrift