Disse 7 mattrendene må du prøve i sommer!

Disse 7 mattrendene må du prøve i sommer!

Nå står grillsesongen for tur. Grillmat skal nytes på balkonger, hager og parker i hele sommer. En god burger står fortsatt høyt i kurs når vi skal nyte noe godt utendørs. Lyst til å prøve noe nytt i år? La deg inspirere av disse syv mattrendene for å sette en ekstra piff på grillmaten i sommer.

1.  Ost er ikke bare ost

Sjansen er stor for at du topper cheeseburgeren din med vanlig norsk gulost eller cheddar. Bruke spesielle oster, som Gruyère, Chevre eller Selbu blå. En god ost løfter burgeren din til nye høyder!

2. Ketchup må vike

Ketchup er fast inventar i mange picknikkurver og elsket av store og små. Vi utfordrer deg til å ta med andre og mer smakfulle sauser! Noen av de mest trendy sausene nå er; hjemmelaget BBQ-saus, sterk sennep, harissa, teriyaki-saus, gochujang, indonesisk sambal, ketjap manis eller chimichurri. Hjemmelaget majones smaksatt med wasabi, Siracha-saus og lime eller chipotle er også godt.

3. Kjøttfritt og nye proteinkilder

Vegansk burger med muhammaraVeganere, vegetarianere og fleksitarianere har forstått av man fint kan spise et godt måltid uten kjøtt. Lag for eksempel en god fallafel-burger eller rødbetburger eller bytt ut burgeren med grillet sopp, paneer eller halloumi. En annen trendy erstatninger for kjøtt er jakcfrukt, som kan minne om pulled pork hvis du steker den med litt bbq-saus.

4. Trendy grønnsaker

Blomkål og rosenkål var noen av fjorårets trendgrønnsaker. I år er det kål som har inntatt tronen. Finstrimlet kål i en god og syrlig kålsalat eller kremet coleslaw er nydelig. Kål passer også godt inn i en annen av årets store trender; fermentering. Server en god surkål, sauerkraut eller kimchi som topping eller tilbehør til grillmaten.

5. Frukt og frø

Frukt er på full fart inn i middagsrettene. Et lite dryss granateple over salaten eller mangosalsa på pølsen er godt og fruktig tilbehør. Har du prøvd grillet ananas på burgeren? Nøttesmør har lenge vært populært. Nå er det frøene som inntar rampelyset, spesielt sesamfrø og sesampastaen tahini.

6. Nye smaksopplevelser

Det mest trendy smaksbildet i år sies å være den såkalte Pacific Rim, det vil si landende rundt Stillehavet. Tydeligst påvirkning har Hawaii med sin poke bowl, men også andre land rundt stillehavet holdet stand, som Peru og Filippinene. Du er helt på trend hvis du griller filippinsk longganisa-pølse.

Andre land som er trendy nå er Libanon og Sri Lanka. Lag for eksempel en lammeburger med libanesiske smaker, som sumak, Za’atar og labneh, eller en srilankisk fiskeburger med syrlig currysaus og pol sambol (kokosrelish).

Smaker fra det Afrikanske kontinentet spås også å bli stadig mer populært fremover. Krydderblandinger som marokkansk Ras el hanout, eller etiopisk berbere er trendy og passer perfekt som rub på burgeren eller grillmaten.

7. Ta ansvar

Vi som forbrukere blir stadig mer bevisste de valgene vi tar. Innen grillmat gjør dette seg gjeldene i større etterspørsel etter kjøttfrie alternativer, men også de som spiser kjøtt ønsker bærekraftige alternativer. Bruk hele dyret, også innmat og seige kjøttstykker som du langtidskoker, eller bærekraftige kjøttkilder, som høne eller geit.

Bruk en bærbar, gjenbrukbar grill når du skal i parken og rydd alltid godt opp etter deg. Husk at plasten fra pølse- og hamburgerposene kan gjenvinnes.

Ha heller med vanlig bestikk som du vasker når du kommer hjem istedenfor engangsbestikk i plast og invester i noen gjenbrukbare tallerkener i plast eller bambus. Dropp alle små porsjonspakker! Kjøp heller store flasker og ha med små porsjoner i gjenbrukbare plastbeger.