Visste du dette om surdeig?

Visste du dette om surdeig?

Historien om surdeig går flere tusen år tilbake i tid. Stadig flere får øynene opp for tradisjonell håndverksbaking. Det har gitt surdeigen et velfortjent comeback!

Ikke bare smaker og lukter det godt. Det gir baksten en tynn og sprø skorpe, en saftig og skjærefast kjerne og en karakteristisk smak. Et surdeigsbrød tar opp mer fukt og har en smidigere deig under bakeprosessen. Den nyanserte og litt syrlige smaken kombinert med en seig og myk struktur faller i smak hos mange, blant annet fordi surdeigssmaken tilfører noe ekstra til smaksopplevelsen.

Hva er egentlig surdeig?

Surdeig er en blanding av mel og vann. Blandingen danner en surdeigskultur med blant annet naturlig gjærsopp og melkesyrebakterier når den får stå og hvile. Prosessen tar om lag tre dager, der man med jevne mellomrom må “mate” deigen med mel og vann for å hold den i gang. Vi kan dele inn i tre kategorier:

Våt hvetesurdeig

Våt surdeig basert på hvete gir en god konsistens og smaksopplevelse. Hvetesurdeig gir mindre smak enn surdeig av rug.

Tørket surdeig

Tørket surdeig er også ekte surdeig som lages på en tradisjonell måte og deretter tørkes/varmebehandles. Denne prosessen trekker ut vannet samtidig som den høye temperaturen vil riste melet litt og gi en fantastisk sødme i tillegg til den syrlige gode smaken. Tørket surdeig kan tilsettes i større mengder enn våt surdeig, uten at det blir for surt for norske ganer.

Tørket surdeig vil på samme måte som våt surdeig senke pH-verdien på produktene og vil med en god bakeprosess oppnå alle de samme fordelene våt surdeig er kjent for.

Våt rugsurdeig

En våt surdeig basert på rug, som brukes mye i rugbrød med surdeig. Dette gir en karakteristisk smak av rug og surdeig.

Har du smakt Håndværk Surdeigstykker?

Hatting Håndværk Surdeistykker pakningsbildeLiker du surdeig, men har ikke tid til å bake selv? Nå kan du endelig kjøpe surdeigsrundstykker i butikken! Håndværk Surdeigstykker fra Hatting er rundstykker med rustikt utseende bakt på ekte surdeig.

Vi tar oss ekstra god tid når vi lager våre surdeigstykker. Deigen får hvile lengre enn tradisjonelle rundstykker. Slik får vi frem alle de gode kvalitetene i surdeigen.

Hatting Surdeigstykker får du kjøpt i REMA 1000, Meny, Mega, Extra og Obs, samt utvalgte Bunnpris, Spar og Joker.

Les mer om hele vår Håndverk-serie.

Historien om surdeig

Surdeigens historie kan dateres 4500 år tilbake i tid. Det gamle Egypt har hatt stor påvirkning på brødbaking og benyttet ulike metoder med surdeigskultur. Ifølge den italienske forfatteren Plinius den eldre, begynte kunsten å lage surdeigsbrød å utvikle seg i Roma rundt begynnelsen av vår tidsregning. Derfra spredde tradisjonen med å lage hevet brød seg til andre deler av Europa. Til sammenligning har moderne bakegjær kun eksistert i nåværende form i om lag 150 år.

Hvorfor bruker vi steinovn?

Ved å steke i steinovn øker aromaen – og vi får en luftigere bakst. Det som skiller en steinovn fra en normal ovn er at åpne flammer varmer opp store steiner som rundstykkene ligger på mens de stekes. Steinene trekker også til seg fuktighet fra deigen, og bidrar til den sprø skorpen.