Ostefat med fikenmarmelade og valnøtter

Ostefat med fikenmarmelade og valnøtter

Skal du ha venner på besøk, kan du ikke gå feil med et deilig ostefat med godt tilbehør og nystekte rundstykker. Når vi nærmer oss jul passer ostefat godt som frokost, brunsj, lunsj eller kveldsmat. Noen ønsker også ost til dessert – som en kjærkommen avveksling fra søte julekaker.

Server gjerne tilbehør til osten med duft og smak av jul. Tradisjonelle julesmaker som fiken, kanel og valnøtter gjør seg godt sammen med ost. Her er tipsene til hvordan du setter sammen det perfekte ostefatet og oppskrifter på tilbehør du kan lage selv.

Hvilke oster bør du ha på ostefatet?

En fin regel når du skal sette sammen et ostefat kan være å velge oster med ulik konsistens og fra ulike typer melk. Et godt ostefat kan for eksempel bestå av:

  • En fast ost, som Manchego eller Edamer.
  • En blåmuggost. Prøv gjerne en spennende norsk variant!
  • En myk og modnet Brie eller Camembert.
  • En kremet ost av geitemelk, som som Chevre.

Prøv denne når du skal sette sammen oster: ostefatguide fra Osteriet.

Hemmeligheten bak å få frem de gode smakene i osten er å temperere dem før servering. Ost som serveres rett fra kjøleskapet kommer ikke til sin rett.

Sett frem skarpe kniver til hver av ostene. En liten tomatkniv eller riflet kniv passer best til de minste ostestykkene. Til faste oster som Edamer eller Jarlsberg passer det best med en litt større kniv eller en ostehøvel.

Tilbehør som passer til ostefat

Hvis du serverer ost til frokost, brunsj eller lunsj er nystekte rundstykker med sprø skorpe nydelig til ost. Sett frem hele rundstykker og en god brødkniv på bordet eller kutt hvert rundstykke i tynne skiver. Skiver av rundstykker kan også ristes eller stekes lett med smør i en stekepanne hvis du ønsker noe sprøtt til osten.

Rundstykkene i Håndværk-serien passer perfekt til ost.

Det er fint å sette frem friskt tilbehør til osten. Druer, rips, selleristang og reddiker i skiver er godt friskt tilbehør til ost. Annet godt tilbehør er chutney, syltetøy eller nøtter. Under får du oppskrift på hjemmelaget fikenmarmelade og valnøtthonning.

Hjemmelaget fikenmarmelade

10 stk ferske fiken
150 g sukker
1 kanelstang
1/2 dl vann
2 stjerneanis
1 ss sitronsaft

Ha sukker, kanel og vann i en kjele og kok til sukkeret er oppløst. Kutt av den harde stilken, del fikenene i biter og ha dem i sirupen. La det småkoke i rundt 20 minutter til det har tyknet. Ha i stjerneanis mot slutten av koketiden. Smak til med sitronsaft. Ha marmeladen i steriliserte glass og oppbevar kjølig.

Valnøtthonning

Grovhakk valnøtter og rist dem lett i en tørr stekepanne. Ha nøttene i et egnet glass og fyll med flytende honning til det dekker nøttene.

Ostefat og rundstykker med fikenmarmelade og valnøtter

Her finner du flere oppskrifter som passer til våre rundstykker.