Veggen spelt – rundstykker med rik historie

Veggen spelt – rundstykker med rik historie

Du har kanskje Veggen spelt som favoritt på frokostbordet. Men hva er egentlig historien bak de saftige rundstykkene?

Hatting Håndværk Veggen spelt pakningsbildeDe rundstykkene vi kjenner til fra middelalderen er kavringer, små runde rugbrød og Veggen. Veggen var små rombeformede kuvertbrød bakt med speltmel. Veggen var såpass eksklusive at man kun bakte dem til årets høytider. Navnet Veggen kommer fra fasongen og krysset som ble brukt på skjoldene i middelalderen.

I dag får du kjøpt Håndværk Veggen spelt fra Hatting, som er spesielt utviklet for å være mest mulig lik Veggen fra middelalderen.

Les mer om hele vår Håndverk-serie her.

Hva er spelt?

Spelt kalles ofte for et urkorn og er et gammelt kornslag i hvetefamilien. For bare et par hundre år siden dominerte spelt over store deler av Europa og Midtøsten. Da man begynte med produksjon av korn i storskala, fikk man en betydelig mer kostnadseffektiv produksjon og større avlinger med hvete. Selv om spelt gir litt mindre avlinger, har den flere andre fordeler, som motstandsdyktighet mot frost og et tykt skall som beskytter mot insekter og forurensning.

Spelt inneholder gluten, men har en svakere glutenstruktur enn vanlig hvete. Bakverk av spelt er luftig og lett med en god, nøtteaktig smak.

Visste du at Veggen inneholder 99% spelt?

I Veggen spelt er hele 99% av melblandingen spelt! Den siste 1% av melblandingen er surdeig laget på hvetemel, maltet hvetemel og fint hvetemel. Dette gjøres for å gi rundstykkene bedre smak og bakeegenskaper, som gir et luftigere rundstykke.

For å bake rundstykker trenger man flere andre ingredienser, som f.eks. vann og gjær. I det ferdige produktet vil det derfor stå at det inneholder 75% spelt.