Appelsinmarmelade med en smak av advent

Appelsinmarmelade med en smak av advent

I adventstiden skal vi slappe av og lade opp til jul. En fin start på mørke morgener er et fint adventsbord med hyggelige lys og en ekstra deilig frokost.

Duften av appelsin og krydder noe noe mange av oss forbinder med førjulstiden. Hjemmelaget appelsinmarmelade vil være kjærkomment på et godt frokostbord.

Denne oppskriften passer også godt hvis du har noen litt dvaske appelsiner på kjøkkenbenken. La dem få et nytt liv som marmelade istedenfor å havne som matsvinn.

Til hjemmelaget appelsinmarmelade trenger du

10 appelsiner (gjerne økologiske)
2 ss revet appelsinskall
500 gram sukker
4 dl vann
6 ss Cointreau (eller appelsinjuice)
1 vaniljestang
2 ss ingefær, finhakket
1 chili, finhakket

Vask og skyll appelsinene godt. Riv det ytterste av skallet med et zestjern eller skrell dem med høvel og kutt skallet i tynne strimler til du har ca 2 ss. Pass på at du kun får med det oransje skallet, det hvite smaker bittert. Skjær av skallet og det hvite på appelsinene og fjern eventuelle steiner og hvit midtstengel. Kutt deretter de skrellede appelsinene i skiver.

Kok opp revet skall, sukker og vann og la det koke til sukkeret er oppløst. Tilsett appelsinskivene, Cointreau, chili (uten frø) og ingefær, samt frøene fra en vaniljestang. La alt koke i ca 30 minutter på lav varme, rør av og til. Følg med og ta marmeladen av varmen når den har tyknet noe, husk at den tykner ytterligere når den er avkjølt.

Kok noen gamle syltetøyglass eller Norgesglass. Ha den varme marmeladen på rene, tette glass og oppbevar i kjøleskap. Da vil den holde til flere hyggelige adventsfrokoster.

Hjemmelaget appelsinmarmelade passer ekstra godt sammen med Håndværk Surdeigstykker.

Hjemmelaget appelsinmarmelade

Her kan du se flere tips til en god frokost.