Brødskala og Nøkkelhull

Brødskala og Nøkkelhull

Hva betyr Brødskalaen?

Du har kanskje lagt merke til symbolet Brødskala’n på posen med rundstykker – den runde sirkelen som viser hvor fine eller grove de er. Men hva vil det egentlig si at et rundstykke er grovt eller fint, og hvordan tar vi de riktige valgene for et godt kosthold?

Fire nivåer

Brødskalaen viser kort fortalt hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i rundstykket i forhold til hele melmengden.  Brødskalaen er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen. Den ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006.

Brødskala’n er delt inn i fire nivåer:

  1. Fint brød: 0-25,9% sammalt mel eller hele korn
  2. Halvgrovt brød: 26-50,9% sammalt mel eller hele korn
  3. Grovt brød: 51-75,9% sammalt mel eller hele korn
  4. Ekstra grovt brød: 76-100% sammalt mel eller hele korn

Brødskala'n viser brødskalaen

Under merket finner du også grovheten angitt i %. Merkeordningen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som også kan påvirke brødets fiberinnhold.

Lyst og grovt, mørkt og fint?

Mange tenker at et mørkt brød automatisk er grovere enn et lyst. Så enkelt er det dessverre ikke – her gjelder det å ikke la seg lure av utseendet! Et brød kan se mørkt ut uten å være grovt, og fullkorn gir ikke nødvendigvis noen farge. Bygg og havre gir et lyst mel – og ferdige brød som nærmest kan se ut som loff, selv om de er grove. Mens rug vil gi et mørkere brød, selv om bare det finmalte kornet fra kjernen er brukt. En del brød kan dessuten være mørke fordi de inneholder melasse, sirup eller malt, og ikke nødvendigvis fordi de er spesielt grove.

Fiber i kosten

Helsedirektoratet anbefaler at man spiser minst 75 gram fullkorn (sammalt mel) hver dag. Det er med andre ord gode grunner til å støtte seg til Brødskalaen for å avgjøre om de frosne rundstykkene du har tenkt til å kjøpe med deg hjem, skal være en del av hverdagskosten eller spares til helgefrokosten. Fiber i kosten gir god metthetsfølelse slik at man ikke spiser mer enn man trenger, det er med på å forebygge forstoppelse og det styrker immunforsvaret.

Her finner du mer inspirasjon og tips fra Hatting.

Regnehjelp til hjemmebakeren

Dersom du baker selv, kan du beregne hvor grovt baksten er ved hjelp av Brødskalakalkulatoren. Fyll inn hvor mange gram av ulike typer mel som du bruker, og så regner kalkulatoren seg frem til grovhetsgraden.

Hva betyr nøkkelhullet?

Nøkkelhullsmerkingen setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 33 matvaregrupper.

Nøkkelhullsmerkede brød- og kornvarer skal inneholde en viss mengde fullkorn. I tillegg kan nøkkelhullsmerket mat ikke inneholde søtstoffer. Målet med merkeordningen er at det skal bli enklere for forbrukerne å velge sunnere matvarer i butikken og sette sammen et sunt og variert kosthold.

Det enkle symbolet skal bidra til god kjennskap og utstrakt bruk av mat med Nøkkelhullet i alle lag av befolkningen. Les mer om hva som kreves for å få Nøkkelhullet her.