Isvegg mot brødsvinn

Isvegg mot brødsvinn

Til tross for mye fokus på matsvinn den siste tiden, kaster vi nordmenn fortsatt 170 000 brød hver dag. Brødsvinn er noe av det enkleste vi kan redusere.

Visste du at vi sammen kunne halvert brødsvinnet hvis vi var flinkere til å bruke fryseren?

Vi som jobber Hatting mener det er på tide at nordmenn endrer rutinene sine for å kaste mindre. Derfor har vi bygget en isvegg utenfor Oslo S som illustrerer brødsvinnet i Norge.

Kaster ett brød i uka

Hver eneste uke kaster norske familier ett helt brød rett i søpla. En vanlig familie kaster nesten 170 kg mat i året, eller mat for over 8.000 kr, viser tall fra Matvett og Østfoldforskning. Vi kunne fått til mye hvis vi ble flinkere til å benytte fryseren. Da viser nemlig undersøkelser at vi kunne redusert svinnet med opp til 50 %.

Mange kaster brød bare fordi det er blitt litt tørt og ikke så saftig som vi liker det. Da er det viktig å tenke på alternative bruksområder. Tørt brød smaker bra som krutonger, arme riddere, rett i suppen eller i bakverk. Vi må huske at all mat har en verdi, også den som ikke er helt fersk.

reduser matsvinn med fryst mat
Les også: Reduser ditt matsvinn med fryst mat
Reduser brødsvinn med tips og oppskrifter
Les også: 14 tips som kutter brødsvinn

Effektivt klimatiltak

Forebygging av matsvinn er et av de mest effektive klimatiltakene, i følge internasjonale og norske klimarapporter de siste årene, sist Klimakur2030 fra Miljødirektoratet.

Her kan du lese flere saker fra Hatting om miljø og bærekraft.